De wondere wereld van WoodUbend!

De wondere wereld van WoodUbend!

WoodUbend is een innovatief product dat gebruikt wordt in meubelrestauratie, decoratie en ambachtelijke projecten. Het zijn flexibele houten sierlijsten en ornamenten, die buigzaam worden wanneer ze verwarmd worden. Hierdoor kunnen de lijsten en ornamenten gemakkelijk aangebracht worden op gebogen, ronde en oneffen oppervlakken.

 

1. Waaruit is WoodUbend vervaardigd?

WoodUbend is gemaakt van een speciaal samengesteld houtmengsel dat bestaat uit echt hout en andere natuurlijke materialen. Het heeft de textuur en het uiterlijk van echt hout, maar behoudt zijn flexibiliteit wanneer het wordt verwarmd. Hierdoor kan het worden gebogen, gevormd en aangebracht op verschillende meubeloppervlakken.

WoodUbend ornamenten kunnen zowel voor binnen als buiten gebruikt worden. In geval van buitengebruik, is het belangrijk om je project te beschermen met Annie Sloan Lacquer. 

 

2. Tal van voordelen

Het gebruik van WoodUbend biedt verschillende voordelen en mogelijkheden: 

 • Flexibiliteit: WoodUbend kan worden gebogen en gevormd om op gebogen, ronde en complexe oppervlakken te passen. Hierdoor kunnen meubelstukken en decoratieve objecten worden verfraaid met gedetailleerde houten sierlijsten, ongeacht de vorm van het oppervlak. 
 • Eenvoudig aan te brengen: WoodUbend kan worden aangebracht op meubels en andere oppervlakken met behulp van lijm. Wanneer het wordt verwarmd met een hittebron, zoals een warmtepistool, wordt het tijdelijk flexibel en kan het op het gewenste oppervlak worden gedrukt en gevormd. Na afkoeling behoudt het zijn vorm en hecht het stevig aan het oppervlak. 
 • Veelzijdigheid: WoodUbend is verkrijgbaar in verschillende ontwerpen, stijlen en maten. Van klassieke en traditionele sierlijsten tot meer eigentijdse en moderne ontwerpen, er is een brede selectie beschikbaar om aan verschillende smaken en decoratiestijlen te voldoen. 
 • Aanpasbaarheid: WoodUbend kan worden bewerkt en aangepast aan individuele behoeften. Het kan worden gesneden, geschuurd en geverfd om aan specifieke ontwerpeisen te voldoen. Dit biedt de mogelijkheid om unieke en gepersonaliseerde decoratieve accenten te creëren. 

 

3. Werkwijze

Het aanbrengen van een WoodUbend ornament of sierlijst is eenvoudig. Hieronder geven we de stappen weer die je moet volgen bij het gebruik van WoodUbend: 

 • Voorbereiding: Zorg ervoor dat het oppervlak waarop je WoodUbend wilt aanbrengen schoon en droog is. Verwijder eventuele stof, vuil of vetresten om een goede hechting te garanderen. 
 • Verwarmen: Gebruik een hittebron, zoals een warmtepistool, om het WoodUbend-materiaal te verwarmen. Houd het warmtepistool op een veilige afstand en beweeg het langzaam heen en weer over het WoodUbend-stuk. Het doel is om het materiaal flexibel en buigzaam te maken. Wees voorzichtig om oververhitting en verbranding te voorkomen.

  Naast een warmtepistool zijn er andere hittebronnen die je kunt gebruiken om WoodUbend te verwarmen en flexibel te maken. Hier zijn enkele alternatieven:

  • Haardroger: Een haardroger kan dienen als een alternatieve hittebron. Gebruik de hoogste warmtestand en houd de haardroger dicht bij het WoodUbend-materiaal terwijl je het langzaam heen en weer beweegt. Let op dat je de haardroger niet te dichtbij houdt om oververhitting te voorkomen.

  • Verwarmingsplaat: Als je een verwarmingsplaat of een elektrische kookplaat hebt, kun je deze gebruiken om WoodUbend te verwarmen. Plaats het WoodUbend-stuk op de verwarmingsplaat en laat het enkele seconden verwarmen totdat het flexibel wordt.

  • Oven: Een oven kan ook gebruikt worden om WoodUbend te verwarmen. Plaats het WoodUbend-stuk op een bakplaat en verwarm het op een lage temperatuur, zoals 100-150 graden Celsius. Houd het goed in de gaten en verwijder het zodra het flexibel genoeg is.
Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van deze alternatieve hittebronnen. Zorg ervoor dat je het WoodUbend-materiaal en de hittebron niet oververhit, omdat dit schade kan veroorzaken. Probeer altijd eerst op een klein stuk WoodUbend uit voordat je het op je uiteindelijke project toepast, om de juiste verwarmingstijd en -afstand te bepalen.

Onthoud dat veiligheid voorop staat bij het werken met hittebronnen. Volg de veiligheidsinstructies en richtlijnen van de fabrikant van de hittebron en zorg voor een goed geventileerde ruimte tijdens het verwarmingsproces. 

 • Vormgeving: Zodra het WoodUbend-materiaal voldoende is verwarmd en flexibel is geworden, kun je het buigen, vormen en aanpassen aan het gewenste oppervlak. Werk snel maar voorzichtig, omdat het materiaal na afkoeling zijn vorm behoudt. Je kunt het met je handen vormen of een hulpmiddel zoals een spatel gebruiken om te helpen bij het plaatsen en positioneren. 

  Als je WoodUbend ornament te groot is voor je project, kan je met behulp van schuurpapier of een breekmesje het teveel verwijderen. De ornamenten kunnen zo glad worden geschuurd, dat je nooit zou weten dat het er ooit anders uit zag. Het op maat snijden van de WoodUbend moet warm gebeuren. In koude toestand zijn de ornamenten broos en kunnen ze breken als er druk op wordt uitgeoefend, maar bij verhitting zijn ze buigzaam! 
 • Aanbrengen: Breng een geschikte lijm aan op het oppervlak waarop je WoodUbend wilt bevestigen. Je kunt een sterke houtlijm of een speciale lijm voor flexibele sierlijsten gebruiken. Druk het WoodUbend-materiaal stevig op de lijm en zorg ervoor dat het goed hecht aan het oppervlak. 
 • Verwarmen: Voeg opnieuw warmte toe, terwijl je de WoodUbend stevig tegen het oppervlak duwt. Op deze manier garandeer je een perfecte hechting. 

 • Afwerking: Controleer of het WoodUbend-materiaal stevig op zijn plaats zit en geen luchtbellen of losse plekken heeft. Eventuele overtollige lijm kun je voorzichtig verwijderen met een vochtige doek. Laat het WoodUbend-materiaal volledig afkoelen en uitharden volgens de instructies van de lijm die je hebt gebruikt. 
 • Afwerking en schilderen: Nadat het WoodUbend-materiaal is aangebracht en volledig is uitgehard, kun je het verder afwerken en schilderen volgens je voorkeur. Je kunt het schuren, verven, beitsen of lakken om het te integreren in het algehele ontwerp en de afwerking van je meubelstuk of decoratief object.


4. Eerste hulp bij WoordUbend problemen

4.1 Help, mijn WoodUbend is gebroken!

Ongelukjes kunnen nu eenmaal gebeuren. Dus het zou best kunnen dat ondanks de zorgvuldige verpakking een ornament breekt tijdens de verzending.  Het herstellen van een gebroken WoodUbend is gelukkig niet zo moeilijk. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om een gebroken WoodUbend te herstellen:

 • Reiniging: Maak de gebroken delen van de WoodUbend schoon door eventuele stof, vuil of lijmresten voorzichtig te verwijderen. Gebruik een zachte doek en eventueel een mild reinigingsmiddel om het oppervlak schoon te maken.

 • Breken: Als de WoodUbend in grote stukken is gebroken, kun je ervoor kiezen om het verder te breken om een betere pasvorm te krijgen. Gebruik een tang of je handen om voorzichtig de gebroken stukken in kleinere delen te breken. Zorg ervoor dat je dit voorzichtig doet om te voorkomen dat de stukken verder beschadigen.

 • Verwarming: Gebruik een hittebron, zoals een warmtepistool of een haardroger, om de gebroken stukken WoodUbend te verwarmen. Richt de hitte op de achterkant van de stukken en beweeg de hittebron langzaam heen en weer. Het doel is om de WoodUbend flexibel en buigzaam te maken.

 • Reparatie: Breng een geschikte lijm aan op de gebroken stukken WoodUbend. Je kunt een sterke houtlijm of een lijm aanbevolen door de fabrikant van WoodUbend gebruiken. Druk de verwarmde stukken stevig tegen elkaar om ze te verbinden. Zorg ervoor dat de gebroken randen goed op elkaar aansluiten en dat er geen openingen of overlappingen zijn.

 • Vormgeving en aanpassing: Na het repareren van de WoodUbend kun je deze voorzichtig vormgeven en aanpassen aan de gewenste contouren en hoeken. Werk langzaam en voorzichtig om de gerepareerde stukken op de juiste plaats te positioneren en eventuele naden of onregelmatigheden te vermijden. Gebruik je handen of een hulpmiddel zoals een spatel om te helpen bij het vormgeven en aanpassen.

 • Uitharding: Laat de gerepareerde WoodUbend volledig afkoelen en uitharden volgens de instructies van de lijm die je hebt gebruikt. Zorg ervoor dat je de aanbevolen uithardingstijd respecteert voordat je verdere stappen onderneemt.

 • Afwerking en schilderen: Nadat de gerepareerde WoodUbend volledig is uitgehard, kun je deze verder afwerken en schilderen om het te integreren in het algehele ontwerp en de afwerking van je meubelstuk of decoratief object. Je kunt het schuren, verven, beitsen of lakken volgens je voorkeur.

 

4.2 Help, ik wil mijn WoodUbend verwijderen!

Ben je niet tevreden over de plaatsing van je WoodUbend op jouw project? Geen zorgen, je kan je WoodUbend vrij eenvoudig terug verwijderen. Het verwijderen van WoodUbend kan enige voorzichtigheid en zorgvuldigheid vereisen, vooral als het stevig aan het oppervlak is bevestigd. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om WoodUbend te verwijderen:

 • Verwarmingsproces: Gebruik een hittebron, zoals een warmtepistool of een haardroger, om het WoodUbend-materiaal te verwarmen. Richt de hitte op het WoodUbend-stuk en beweeg de hittebron langzaam heen en weer over het oppervlak. Het doel is om de lijm die het WoodUbend-materiaal op zijn plaats houdt te verzachten.

 • Zachtjes losmaken: Terwijl je het WoodUbend-materiaal verwarmt, kun je voorzichtig proberen het los te maken van het oppervlak. Gebruik bijvoorbeeld een dunne spatel of een plamuurmes om het WoodUbend-stuk voorzichtig op te tillen en los te maken. Werk langzaam en voorzichtig om schade aan het oppervlak te voorkomen.

 • Verwijderen van lijmresten: Nadat het WoodUbend-materiaal is verwijderd, kunnen er lijmresten achterblijven op het oppervlak. Gebruik een geschikte lijmverwijderaar, zoals een oplosmiddel op basis van aceton of een speciale lijmverwijderaar, om de lijmresten voorzichtig te verwijderen. Breng de lijmverwijderaar aan op een zachte doek en wrijf zachtjes over de lijmresten totdat ze loskomen.

 • Reiniging van het oppervlak: Nadat de lijmresten zijn verwijderd, reinig je het oppervlak met een mild reinigingsmiddel en water om eventuele resten van de lijmverwijderaar te verwijderen. Droog het oppervlak grondig af voordat je doorgaat met verdere afwerking of decoratie.

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn tijdens het verwijderingsproces om schade aan het oppervlak te voorkomen. Oefen geduld en werk langzaam om het WoodUbend-materiaal los te maken zonder het meubelstuk of het oppervlak te beschadigen.

Opmerking: Houd er rekening mee dat bij sommige oppervlakken, zoals poreus hout of delicate afwerkingen, het verwijderen van WoodUbend en lijmresten tot kleine beschadigingen kan leiden. Het is altijd een goed idee om eerst een test uit te voeren op een klein, onopvallend gebied voordat je doorgaat met het verwijderen van WoodUbend van het volledige oppervlak.

 

4.3 Help, ik heb mijn WoodUbend sierlijst te kort afgesneden!

Als je je WoodUbend-sierlijst te kort hebt afgesneden, zijn er een paar mogelijke oplossingen:

 • Uitrekken: WoodUbend sierlijsten hebben een rekcapcaiteit van ongeveer 10% wanneer ze opgewarmd worden. Verwarm de sierlijst met een hittebron en breng lijm aan op beide uiteinden van de lijst. Rek de sierlijst uit en duw beide uiteinden naar elkaar toe. Houd vast tot het afgekoeld is. 

 • Verlengen met een nieuw stuk: Als je nog wat ongebruikte WoodUbend-sierlijst hebt, kun je een nieuw stuk afsnijden en aan het te korte stuk bevestigen. Verwarm beide uiteinden van de sierlijst en breng vervolgens een geschikte lijm aan om ze aan elkaar te bevestigen. Zorg ervoor dat de verbinding stevig en naadloos is.

 • Opvullen met houtvuller: Als je geen extra WoodUbend-sierlijst hebt, kun je overwegen om het te korte stuk op te vullen met houtvuller. Kies een houtvuller die geschikt is voor jouw oppervlak en de gewenste afwerking. Breng de houtvuller aan in het te korte gedeelte en vorm het naar de gewenste vorm en contouren. Schuur en bewerk de houtvuller vervolgens totdat het naadloos overgaat in de oorspronkelijke sierlijst.

 • Verbergen met decoratieve elementen: Als de te korte sierlijst niet te opvallend is, kun je ervoor kiezen om decoratieve elementen toe te voegen om het probleem te verbergen. Dit kunnen bijvoorbeeld decoratieve knoppen, metalen accenten, verf of andere decoratieve details zijn die de aandacht afleiden van het te korte stuk.
Terug naar blog