Handige tips voor het gebruik van Clear Wax

Handige tips voor het gebruik van Clear Wax

Het waxen van meubels is kinderspel. Maar met onderstaande tips in het achterhoofd, gaat het zelfs nóg gemakkelijker worden!

 • Werk in een goed verlichte ruimte, zodat je gemakkelijk kunt zien waar je de wax aanbrengt en verwijdert.

 • Wacht tot de Chalk Paint volledig is uitgehard voordat je begint met waxen. Dit kan 24-48 uur duren, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.

 • Maak de geschilderde meubels schoon en stofvrij voordat je de wax aanbrengt. Gebruik een zachte doek of stofborstel om stof en vuil te verwijderen.

 • Gebruik een schone, zachte doek of een Annie Sloan Waxkwast om de wax aan te brengen. Een waxkwast kan handig zijn voor het aanbrengen van de wax in hoeken en moeilijk bereikbare gebieden.

 • Breng de wax in dunne lagen aan. Dit voorkomt dat de wax te dik wordt en langzaam uithardt. Gebruik de wax dus spaarzaam. Het is gemakkelijker om meer wax toe te voegen dan om overtollige wax te verwijderen. Begin met een dunne laag en voeg indien nodig meer toe voor de gewenste afwerking.

 • Werk in kleine secties en wrijf de wax in de richting van de houtnerf voor een gelijkmatige applicatie. Als je merkt dat de wax strepen achterlaat, wrijf dan in cirkelvormige bewegingen om de strepen te verzachten en te egaliseren.

 • Laat de wax enkele minuten intrekken. De exacte inwerktijd hangt af van de temperatuur en luchtvochtigheid, maar meestal is 5-10 minuten voldoende. Verwijder vervolgens overtollige wax met een schone, pluisvrije doek zodat slechts een dun laagje wax op het meubel achterblijft. Wrijf met lichte druk om de gewenste glans te bereiken. Verwijder overtollige wax grondig.
  Zorg dat je verschillende doeken klaar hebt liggen, om oververzadiging van je doek te voorkomen.
  Restjes wax kunnen kleverig en vettig aanvoelen als ze niet goed worden verwijderd. Als je merkt dat de wax te stroef wordt om gemakkelijk weg te vegen, kun je een klein beetje meer wax aanbrengen en vervolgens weer verwijderen.
  Als je per ongeluk te veel wax hebt aangebracht, en deze al dermate gedroogd is dat je het niet meer kan verwijderen met een doek, kun je overtollige wax verwijderen met een doek die is bevochtigd met een beetje minerale terpentine. Veeg voorzichtig over het oppervlak om de overtollige wax op te lossen.

 • Voor extra bescherming kun je na het aanbrengen van de wax een tweede laag aanbrengen.

 • Laat de waxlaag 24 uur uitharden voordat je de meubels in gebruik neemt.

 • Om je meubels te onderhouden, kun je regelmatig een dunne laag wax aanbrengen om de bescherming te vernieuwen en de glans te behouden. Als je merkt dat de waxlaag na verloop van tijd dof wordt, kun je het oppervlak eveneens opnieuw opfrissen door een dunne laag wax aan te brengen en deze grondig uit te wrijven.

 • Voor meubels die intensief worden gebruikt, zoals tafelbladen of stoelen, kun je overwegen om Annie Sloan Lacquer aan te brengen in plaats van wax, voor extra duurzaamheid. Als je Lacquer en wax wil combineren, breng dan steeds eerst een laagje Lacquer aan en vervolgens de wax. Lacquer boven wax zal niet hechten!

 • Bewaar de wax op een koele, droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht en hitte.

 • Neem de tijd en wees geduldig. Waxen is een proces dat zorgvuldigheid en aandacht vereist om de beste resultaten te bereiken.
Terug naar blog