Keuzestress bij de metallic finishes?

Keuzestress bij de metallic finishes?

Het aanbod op de markt om je creatieve projecten af te werken met gouden of metallic tinten is bijna niet meer te overzien. Er zijn tegenwoordig zodanig veel producten, dat je er zomaar je weg in zou verliezen. Twijfel je ook of je je meubel moet afwerken met pigmenten of met een patina? Of denk je dat een metallic paste toch de betere optie zou zijn? Geen zorgen, wij maken je dankzij onderstaande gids wegwijs in deze ingewikkelde doolhof! Met veel plezier leggen we je het verschil uit tussen gilding wax, patina’s, (metallic) pastes, pigments en metal leaf, zodat jij voor elk project de juiste keuze kan maken.

 

1. Gilding wax

Als je van een vergulde look houdt, maar het gebruik van gold leaf iets te spannend vindt, is gilding wax de ideale oplossing. Het aanbrengen van gilding wax is immers super eenvoudig.

Eerst verf je je meubel in de gewenste kleur. Je laat het drogen en brengt clear wax aan. De laatste stap is het aanbrengen van gilding wax. Het enige wat je nodig hebt om de gilding wax aan te brengen is een pluisvrije doek, een kleine borstel of gewoon je vingers.

Je kan verschillende gilding wax kleuren boven en naast elkaar gebruiken. Een veelvoorkomende toepassing bij houtsnijwerk, is om wat donkerder goud in de uitsparingen te gebruiken, en een lichter goud op de verhoogde delen. Dit zorgt voor een driedimensionale look.

Gilding wax is een uitstekend product, om sierlijk houtsnijwerk en lijstwerk te accentueren. Je kunt het op meubels gebruiken, maar ook op andere decoratieve items zoals een lampvoet of fotolijst.

 

2. Posh Chalk Patina’s

De Posh Chalk Patina’s bestaan in twee varianten:

  • Artisan Patina’s op oliebasis (verkrijgbaar in een meer traditioneel kleurengamma)
  • Aqua Patina’s op waterbasis (verkrijgbaar in een veel gewaagder boho-kleurenpalet)

Beide soorten Patina’s zijn zeer sterk gepigmenteerd en worden vooral gebruikt om de details in je projecten naar voren te brengen. Ze zijn ideaal voor het accentueren van verfijnd houtsnijwerk of WoodUbend-lijsten.

De vuistregel met Posh Chalk Patina’s is dat je met een heel klein beetje al een heel eind komt. Je hebt met andere woorden echt verrassend weinig nodig, voor een groots effect. De gemakkelijkste methode om de Patina aan te brengen, is met de top van je vinger. Soms kan het gebruik van een kleine penseel ook handig zijn.

Patina’s zijn bedoeld om te “highlighten”, niet om pakweg een hele muur mee te verven. Het product werkt erg goed op de meest uiteenlopende oppervlakken, waaronder metaal, hout, gips, karton en glas.

De Patina’s zijn geschikt voor outdoor projecten. Eens uitgehard, zijn ze weerbestendig.

Het uithardingsproces verschilt afhankelijk van het oppervlak waarop je de Patina’s aanbrengt. Gemiddeld moet je bij zowel de de Aqua- als de Artisan-reeks rekening houden met zeven dagen uithardingstijd.

Hieronder gaan we dieper in op de specifieke kenmerken van de patina’s op oliebasis enerzijds en op de patina’s op waterbasis anderzijds.

 

2.1 Posh Chalk Patina’s op oliebasis

De Posh Chalk Patina's op oliebasis kunnen vergelijkbaar zijn met gilding wax in termen van het creëren van een metallic glans en accenten op oppervlakken. Beide producten kunnen een vergelijkbaar visueel effect geven, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen hen.

Posh Chalk Patina's op oliebasis zijn verfproducten die een verouderd, geoxideerd of verweerd effect creëren op oppervlakken. Ze bevatten speciale pigmenten en zijn op oliebasis, wat betekent dat ze langer de tijd hebben om te drogen en te hechten aan het oppervlak. Deze patina's worden meestal aangebracht met een kwast of spons en kunnen worden uitgeveegd of opgepoetst om het gewenste effect te bereiken. Ze worden gebruikt om objecten een doorleefde uitstraling te geven en kunnen worden toegepast op diverse materialen.

Gilding wax, daarentegen, is een pasta-achtig product dat op oppervlakken wordt aangebracht om een metallic glans en accenten te creëren. Gilding wax is meestal op basis van was of een andere bindmiddel en bevat metaalpigmenten, zoals goud, zilver, koper of brons. Het wordt aangebracht met een penseel, doek of spons en vervolgens uitgewreven of opgepoetst om een glanzend effect te bereiken. Gilding wax wordt voornamelijk gebruikt voor decoratieve accenten en het benadrukken van details op meubels, lijsten, beeldhouwwerken en andere objecten.

Hoewel Posh Chalk Patina's op oliebasis en gilding wax vergelijkbaar kunnen zijn in termen van het bereiken van een metallic uitstraling, verschillen ze in samenstelling, toepassing en technieken.

 

2.2 Posh Chalk Patina’s op waterbasis

Waar de Posh Chalk Patina's op oliebasis een langere droogtijd hebben en vaak iets dikker en romiger van consistentie zijn, hebben de Posh Chalk Patina’s op waterbasis een kortere droogtijd en zijn ze meestal iets dunner en vloeibaarder van consistentie. Met de Patina’s op oliebasis heb je met andere woorden iets meer tijd om ermee te werken voordat ze volledig uitharden, terwijl deze op waterbasis snel drogen en ook erg gemakkelijk uitharden.

Het grootste visuele verschil tussen beiden zit hem in de kleuren. De Posh Chalk Patina’s op waterbasis zijn te verkrijgen in een breed scala aan levendige kleuren, terwijl deze op oliebasis een meer traditioneel kleurenaanbod kennen.

 

3. Posh Chalk Pastes

De Posh Chalk Pastes bestaan in twee varianten:

  • Smooth Metallic Pastes (18 kleuren)
  • Textured Pastes (3 kleuren)

Beide soorten zijn op waterbasis en het belangrijkste verschil tussen de twee varianten is dat de Textured Pastes echte Swarovski-kristallen bevatten! De kristallen geven een extra dimensie van textuur, terwijl de gladde pasta's (smooth pastes) kunnen worden geëgaliseerd om een ​​luxueuze, gladde metallic afwerking te creëren - zoals de naam al doet vermoeden.

De pasta's zijn dik en zijn ontworpen met “raised stenciling” in het achterhoofd. Je hoeft echter niet kwistig om te springen met dit product: “less is more!” Als je de pasta’s gebruikt voor raised stenciling, kan je het beste een paletmes gebruiken om de pasta zo ​​gelijkmatig mogelijk te kunnen verdelen.

Om wat extra pit aan je Posh Chalk Paste-stencilontwerpen toe te voegen, dien je een beetje warmte toe te voegen met een haardroger of heat gun. Wanneer je de pasta verwarmt terwijl de substantie nog nat is, zal de pasta opzwellen. Uiteindelijk krijg je een dikke eierschaalachtige consistentie, wat dat extra beetje textuur en definitie aan je project zal toevoegen.

Zodra je de pasta begint te verwarmen, zal je een opvallende geur opmerken. Alle Posh Chalk Pastes bevatten immers essentiële oliën en elke variant is net ietsje anders geparfumeerd.

Als sjabloneren niet jouw ding is, hoef je je pasta's nog niet meteen weg te gooien. De Posh Chalk Pastes kunnen immers net op dezelfde manier als verf gebruikt worden. Of je kan een “pastewash” doen, door de pasta wat te verdunnen met water.

Een extra beschermlaag bovenop de pasta is niet nodig. De Posh Chalk Pastes zijn een all-in-one product en hebben geen wax of vernis nodig ter bescherming. Ook voor projecten buitenshuis kan je ze gebruiken. Zorg er wel voor dat het product eerst volledig uitgehard is voor je ze buiten plaatst.

 

4. Posh Chalk Pigments

De Posh Chalk Pigments kunnen beginners soms een beetje afschrikken. Maar eigenlijk is dat nergens voor nodig. Ze zijn super gemakkelijk te gebruiken en het resultaat is zonder meer verbluffend. Het lijkt bijna magie, wanneer je ziet hoe deze kleine potjes met poeder een ​​project zo kunnen transformeren!

De eerste stap is om het poeder te mengen met een beetje Posh Chalk Infusor. Doe eerst wat pigmentpoeder in een potje, en voeg dan geleidelijk aan de infusor toe. Door eerst de pigmenten toe te voegen en dan pas de infusor erbij te mengen, heb je meer controle over het proces om uiteindelijk tot de juiste consistentie te komen.

Over consistentie gesproken. Posh Chalk Pigments zijn enorm veelzijdig, net doordat je de consistentie kan regelen door de verhouding tussen de pigmenten en de infusor aan te passen. Heb je een dikker, pasta-achtig mengsel nodig? Gebruik dan minder infusor en meer pigmenten, en vice versa.

Het is mogelijk om pigment te mengen met verf, maar dit kan wel de metaalachtige glans wat doffer maken.

Ook een combinatie met giethars is mogelijk. Pigmenten en giethars vormen zelfs een uitstekend huwelijk, omdat de pigmenten van nature in het midden van de hars drijven en er dus geen tweefasige reactie plaatsvindt!

De onevenaarbare glans die je dankzij pigmentpoeder krijgt, zorgt ervoor dat je alles als het ware in metaal kan doen veranderen! Omdat de pigmenten ook echt metaal zijn, werk je in wezen met vloeibaar metaal. En dat is de reden voor de adembenemende en opvallende afwerking.

 

5. Metal leaf

Metal leaf, ofwel bladmetaal, is een dun vel metaal dat wordt gebruikt om een glanzend en metallic effect te creëren op oppervlakken zoals hout, gips, papier en andere materialen. Het is verkrijgbaar in verschillende soorten metaal, waaronder goud, zilver en koper.

Annie Sloan biedt haar eigen assortiment metal leaf-producten aan, die speciaal zijn ontwikkeld om te worden gebruikt in combinatie met de Annie Sloan verf- en afwerkingsproducten. Met behulp van Annie Sloan metal leaf kan je een luxe en glinsterend effect creëren op meubels, accessoires of andere oppervlakken.

Om Annie Sloan metal leaf aan te brengen, wordt een speciale lijm gebruikt die geschikt is voor bladmetaal. Deze lijm heet “gold size”. Een op het eerste zicht ietwat vreemde naam misschien. Maar het woord “size” is een Oud Engelse term voor “lijm”.

Nadat de gold size is aangebracht en voldoende droog is, wordt het metal leaf voorzichtig op het oppervlak aangebracht en gladgestreken. Het overtollige metaal kan worden verwijderd door voorzichtig te borstelen of wrijven, waardoor alleen het hechtende metaal achterblijft.

Annie Sloan metal leaf kan worden gecombineerd met andere decoratieve technieken, zoals het aanbrengen van verf of het gebruik van andere afwerkingen, om unieke en artistieke effecten te bereiken. Het is een populaire keuze onder doe-het-zelvers en kunstenaars die geïnteresseerd zijn in het toevoegen van een metallic touch aan hun creaties.

Terug naar blog