Time to shine met metal leaf!

Time to shine met metal leaf!

Vergulden met metal leaf lijkt op het eerste gezicht misschien een complexe techniek, maar dat is het zeker en vast niet. In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten voor het aanbrengen van meatl leaf!

 

1. Goed begonnen is half gewonnen

Je hebt niet zo veel materiaal nodig in je gereedschapskist om direct aan de slag te kunnen gaan:

  • Metal leaf naar keuze: gold, silver of copper
  • Gold Size
  • Verfkwast
  • Clear wax

Het geheim zit hem in de voorbereiding. Voordat je gaat vergulden, moet je ervoor zorgen dat het oppervlak waarop je werkt perfect glad is. Oneffenheden worden immers nog beter zichtbaar eens je het oppervlak verguld hebt. Daarom is het aan te raden om het gedeelte dat je wil vergulden zachtjes te schuren met wat schuurpapier met een hoge korrel (>180). Veeg het oppervlak nadien terug schoon met een propere doek.  

 

2. Gold Size

Vervolgens kan je starten met het aanbrengen van de lijm. Gebruik een kleine platte borstel om de zogenaamde “Gold Size” aan te brengen op de plaatsen die je wil vergulden. “Size” is een oud Engels woord voor “lijm”, dus “gold size” betekent eigenlijk “lijm voor goud”.

Gebruik niet te veel lijm, want dat brengt een langere droogtijd met zich mee en je loopt het risico op druppelvorming. Veeg eventuele druppels op plaatsen waar je geen goud wil direct weg met een beetje water.

Wanneer je op alle plaatsen de lijm aangebracht hebt, plaats je de borstel die je hiervoor gebruikt hebt in een potje met water. De lijm droogt namelijk vrij snel, waardoor de borstel onbruikbaar zou worden als je deze niet gelijk in water onderdompelt. Omdat de lijm op waterbasis is, is de borstel wel erg gemakkelijk schoon te maken met water en eventueel een beetje zeepsop.

Wanneer je een groot project wil vergulden en in secties werkt, dien je ook je borstel tussentijds in een potje met water te zetten. Wanneer je met het volgende stuk verder gaat, knijp je gewoon met je vingers de borstel droog en kan je gewoon weer verder gaan met het aanbrengen van lijm.

De lijm die je op het meubel aangebracht hebt, heeft eerst een witte schijn. Daarna verandert de kleur naar paarsachtig blauw en uiteindelijk krijgt de lijm een heldere kleur. De doorzichtige kleur wijst erop dat de lijm plakkerig is. Zolang de kleur nog blauw is, kleeft de lijm minder goed, waardoor het metal leaf niet goed zal hechten. Pas wanneer de lijm volledig doorzichtig is (ongeveer na 10 tot 15 minuten), kan je starten met het aanbrengen van metal leaf.

 

3. Time to shine!

Bij het aanbrengen van het metal leaf, is het handig om je handen met een beetje talkpoeder in te wrijven. Het talkpoeder zorgt ervoor dat je de blaadjes gemakkelijk zonder scheuren kan vastnemen.

Metal leaf is immers erg gevoelig en gaat snel breken wanneer het aan je klamme handen gaat kleven. Zeker wanneer je metal leaf gebruikt zonder transferblaadjes is dit risicovol, gezien je dan het metal leaf rechtstreeks vast moet nemen.

Wanneer je smalle stroken metal leaf wil aanbrengen, kan je de blaadjes met een schaar in het juiste formaat knipper. Op deze manier zal je op het einde van de rit iets minder verlies hebben.  

Vervolgens ga je het metal leaf aanbrengen op de helder geworden lijm. Je neemt het transferblaadje vast en probeert zo weinig mogelijk het metal leaf zelf aan te raken. Je legt de metalen kant van het blad met de onderzijde naar beneden op de lijm, zodat het transferblad aan de bovenzijde zit. Zodra het metal leaf contact maakt met de lijm zal het vastkleven. Je kan het dan niet meer verplaatsen.

Druk zachtjes met je vingers het metal leaf op de lijm en verwijder het transferpapier. Neem vervolgens een volgende metal leaf en volg dezelfde stappen. Om een goede aansluiting van het goud te garanderen, is het best om de blaadjes telkens iets te laten overlappen.

Je zal vast wat stukjes missen onderweg, doordat gaandeweg je metal leaf wat scheurtjes zal krijgen of je door het reliëf van bijvoorbeeld het houtsnijwerk niet in alle details bent geraakt met je metal leaf. Scheur dan kleine stukjes metal leaf af en druk ze voorzichtig op de plaatsen waar er nog geen goud op de lijm zit, totdat alle plakkerige lijm bedekt is.

Neem vervolgens een ​​schone, droge borstel en maak een vegende beweging over het hele metal leaf oppervlak. Met de borstel probeer je enerzijds het metal leaf wat beter tegen de lijm en het meubel aan te drukken zodat het goed hecht, en anderzijds wil je ervoor zorgen dat het te veel aan metal leaf gaat afbladderen. Borstel alle losse stukjes metaal weg en hou eventuele grote losgekomen stukjes bij voor een volgend project.

Blijf deze stappen herhalen, tot het volledige oppervlak verguld is.

 

4. Afwerking en bescherming

Als je klaar bent, moet je het metal leaf nog beschermen met een laagje clear wax of lak. Deze extra beschermlaag zorgt ervoor dat het metal leaf niet gaat verkleuren met de tijd. Het is dus een heel belangrijke stap die je zeker niet mag overslaan.

Clear wax zal ervoor zorgen dat het metal leaf ietsje doffer wordt, maar eigenlijk leunt de uitstraling net hierdoor het dichtst tegen echt goud aan. Wil je de glans nog wat meer dempen of een oudere uitstraling aan het meubelstuk geven, kan je dark wax bovenop de clear wax gebruiken.

En je bent klaar…!

Terug naar blog