Mallen: de giethars- en kleimethode

Mallen: de giethars- en kleimethode

Met de mallen van Redesign with Prima kan je de leukste decoraties maken, die je vervolgens op een meubelstuk kan kleven of voor een ander project kan gebruiken. Je kan de mallen vullen met giethars of klei. Hieronder geven we enkele tips voor beide methodes.

 

1. Mallen vullen met giethars

Wanneer je een mal wil vullen met giethars, kan je deze stappen volgen:

 • Bereid je voor: Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt voordat je begint. Dit omvat de gietmal, giethars, klei, een mengbeker, een roerstokje, een spatel en eventuele andere decoratieve elementen die je wilt toevoegen.

 • Kies de juiste giethars: Er zijn verschillende soorten giethars beschikbaar, dus zorg ervoor dat je een hars kiest die geschikt is voor je specifieke project. Er is bijzonder veel giethars op de markt die tot 24h tijd nodig heeft om uit te harden. De hars die wij aanbieden is reeds op 7 minuten uitgehard en klaar voor gebruik.

 • Bereid de gietmal voor: Reinig de gietmal grondig en zorg ervoor dat deze droog is voordat je begint met gieten. Dit helpt om ervoor te zorgen dat het eindresultaat schoon en vrij van onvolkomenheden is.

 • Meng de giethars: Volg de instructies van de gietharsfabrikant om de hars correct te mengen. Meet de hars en de verharder nauwkeurig af in de juiste verhouding en meng ze grondig samen in een mengbeker. Roer langzaam en voorzichtig om luchtbellen te voorkomen.

 • Giet de hars in de gietmal: Giet de gemengde giethars langzaam en gelijkmatig in de gietmal. Vul de mal tot net onder de rand om overstromingen te voorkomen. Tik zachtjes op de zijkanten van de mal om eventuele luchtbellen omhoog te laten komen en ze met een naald of tandenstoker te doorprikken.

 • Laat de hars uitharden: Volg de aanbevolen uithardingstijd van de giethars voordat je de mal verwijdert. Dit kan variëren afhankelijk van de hars die je gebruikt. Zorg ervoor dat de hars volledig is uitgehard voordat je verdergaat met de volgende stappen.

 • Verwijder de giethars uit de mal: Zodra de hars volledig is uitgehard, kun je voorzichtig de gietmal verwijderen. Begin aan de randen en werk langzaam naar het midden toe om de giethars vrij te maken. Wees geduldig en voorzichtig om ervoor te zorgen dat het decoratieve element intact blijft.

 • Verwarm het uitgeharde ornament (optioneel): Door met een haardroger het pas gegoten ornament te verwarmen, wordt het een beetje buigzaam. Dit kan handig zijn, wanneer je het wil bevestigen op een oppervlak dat niet volledig recht is.

 • Breng de giethars aan op het meubel: Om de giethars op het meubel aan te brengen, kun je gebruikmaken van een geschikte lijm. Breng een dunne laag lijm aan op het meubeloppervlak en plaats de gietharsdecoratie erop. Druk voorzichtig aan om ervoor te zorgen dat het goed hecht.

 • Wat de keuze van lijm betreft, heb je verschillende opties:

  • Epoxylijm: Epoxylijm is over het algemeen een goede keuze, omdat het een sterke hechting biedt op verschillende oppervlakken, waaronder krijtverf. Zorg ervoor dat je een epoxylijm kiest die geschikt is voor het verlijmen van kunststof en hout, afhankelijk van het materiaal van de mal en het meubelstuk.

  • Montagelijm: Montagelijm, zoals een constructielijm op basis van polyurethaan, kan ook een goede optie zijn. Deze lijmsoort biedt vaak een sterke hechting op verschillende materialen, inclusief krijtverf. Zorg ervoor dat je een montagelijm kiest die geschikt is voor interieurtoepassingen en geschikt is voor het verlijmen van kunststof en hout.

  • All-purpose lijm: Een andere optie is het gebruik van een all-purpose lijm die geschikt is voor het verlijmen van verschillende materialen, inclusief krijtverf. Lees de instructies van de lijm zorgvuldig door om te controleren of deze geschikt is voor het specifieke gebruik op krijtverf.
 • Houtlijm: Als je de gietharsdecoratie op een nog niet geschilderd houten meubelstuk wilt bevestigen, kun je overwegen om een goede houtlijm te gebruiken. Kies een houtlijm die geschikt is voor interieurtoepassingen en een sterke hechting biedt.

 • Afwerking en bescherming: Zodra de gietharsdecoratie is bevestigd, kun je het meubel afwerken met krijtverf en beschermen met een geschikte afwerkingslaag, zoals Annie Sloan Clear Wax of Lacquer. Dit helpt om de giethars te beschermen tegen krassen en slijtage en geeft het meubelstuk een mooie afwerking.

 

2. Mallen vullen met klei

Kies de juiste klei: Er zijn verschillende soorten klei beschikbaar, zoals luchtdrogende klei, polymeerklei of zelfhardende klei. De klei die wij aanbieden is luchtdrogende klei en is dus geschikt geschikt om mallen te vullen. Je volgt hiervoor deze stappen:

 •  Bereid de klei voor: Werk met schone handen en zorg ervoor dat het oppervlak waarop je de klei gaat bewerken schoon en droog is. Kneed de klei goed voordat je ermee aan de slag gaat om het soepel en makkelijk te kunnen vormen.

 • Maak de mal kleefvrij: Strooi een dunne laag maïszetmeel over het oppervlak van de mal. Dit voorkomt dat de klei blijft plakken en beschadigt bij het verwijderen. Zorg ervoor dat het maïszetmeel gelijkmatig wordt verdeeld en alle delen van de mal bedekt. Verwijder eventueel overtollig maïszetmeel door voorzichtig op de mal te tikken of deze om te draaien en lichtjes te schudden. Het doel is om een dunne, gelijkmatige laag maïszetmeel te behouden zonder dat er klontertjes ontstaan.

 • Druk de klei in de mal: Plaats een stuk klei in de mal en druk het voorzichtig aan om ervoor te zorgen dat het alle details van de mal vastlegt. Gebruik je vingers of een spatel om de klei gelijkmatig in de mal te verspreiden. Zorg ervoor dat de klei stevig aangedrukt wordt, maar voorkom dat er te veel overtollige klei uitsteekt.

 • Verwijder overtollige klei: Na het vullen van de mal kun je overtollige klei voorzichtig verwijderen met behulp van een spatel of een mes. Schraap voorzichtig over de bovenkant van de mal om een vlak oppervlak te creëren. Dit helpt om een nette en strakke afwerking te bereiken.

 • Laat de klei niet uitharden: In tegenstelling tot wat veel bronnen beweren, is het beter om de klei niet te laten uitharden in de mal. Verwijder dus direct de klei uit de mal. Wees voorzichtig, zodat je de afdruk niet beschadigt. Dit kan worden gedaan door de mal voorzichtig te buigen of de klei voorzichtig los te wrikken met behulp van gereedschap zoals een pincet of een houten stokje.

 • Breng een geschikte lijm aan op het oppervlak van het meubel waar je de mal wilt plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld een sterke houtlijm of een speciale lijm voor decoratieve toepassingen zijn. Zorg ervoor dat je de lijm gelijkmatig en dun aanbrengt om overtollige lijm te voorkomen.

 • Plaats de klei op het meubelstuk op de gewenste locatie en druk het voorzichtig aan om ervoor te zorgen dat het goed hecht aan het oppervlak.

 • Laat de klei volledig uitharden. Dit kan enkele uren duren, afhankelijk van het type klei dat je gebruikt.

 • Geef het meubelstuk en het uitgeharde ornament een likje verf en bescherm het geheel met Annie Sloan Clear Wax of Lacquer.
Terug naar blog