Bloedend hout: een pleister op de wonde!

Bloedend hout: een pleister op de wonde!

Bloedend hout verwijst naar het verschijnsel waarbij de kleurstoffen of vlekken van het onderliggende materiaal door de verflaag heen dringen en zichtbaar worden op het oppervlak. Het fenomeen kan zich voordoen wanneer je een verf op waterbasis gebruikt op bepaalde oppervlakken.

 

1. Waarom hout bloedt

 Er zijn verschillende redenen waarom bloeden kan optreden:

  • In water oplosbare kleurstoffen: Sommige materialen bevatten kleurstoffen die oplosbaar zijn in water. Wanneer je een verf op waterbasis aanbrengt, kan het water in de verf de kleurstoffen van het onderliggende materiaal activeren en laten uitbloeden.

    De meest voorkomende reden van bloedend hout in deze categorie, is hout dat gedurende lange tijd blootgesteld is aan vervuiling, zoals roken. Roken kan leiden tot de opbouw van nicotine en andere stoffen op oppervlakken, waaronder hout. Deze stoffen kunnen door de verflaag heen dringen en zichtbaar worden als vlekken of verkleuringen, wat resulteert in het zogenaamde bloeden.

    Wanneer je een verf op waterbasis aanbrengt op hout dat is blootgesteld aan rook, is er een risico dat de nicotine en andere verontreinigingen in het hout in water oplossen en door de verflaag heen bloeden. Dit kan resulteren in gele of bruine vlekken die de verflaag aantasten.

  • Tannines: Houtsoorten zoals eiken, mahonie en grenen bevatten tannines, natuurlijke stoffen die in water oplosbaar zijn. Wanneer je een verf op waterbasis gebruikt op hout met hoge tanninegehaltes, kunnen de tannines naar de oppervlakte komen en door de verflaag heen bloeden.

  • Olieachtige vlekken of resten: Als er olieachtige vlekken of resten op het oppervlak aanwezig zijn voordat je de verf op waterbasis aanbrengt, kan de watergedragen verf moeite hebben om hier goed op te hechten. Dit kan resulteren in bloeden van de vlekken door de verflaag.

 

2. Het bloeden stelpen

Wanneer je na je eerste verflaag merkt dat je hout bloedt, heeft het geen zin om een tweede of derde verflaag aan te brengen. De vlekken zullen keer op keer doorgegeven worden aan de volgende laag. Je zal dus een andere actie moeten ondernemen om het doorschijnen van de vlekken te voorkomen. Gelukkig zijn er oplossingen! Om bloeden te voorkomen of minimaliseren, zijn er enkele stappen die je kunt nemen:

  • Voorbereiding van het oppervlak: Zorg ervoor dat het oppervlak schoon, droog en vrij is van olieachtige vlekken of resten voordat je de verf aanbrengt. Reinig het oppervlak grondig en schuur indien nodig om een goede hechting te bevorderen.

  • Gebruik van een primer: Het aanbrengen van een geschikte primer kan helpen om bloeden te voorkomen. Een primer op oliebasis of een speciale bloedingsblokker kan effectief zijn om de kleurstoffen of tannines in het onderliggende materiaal te isoleren. De primer die wij aanbieden is geschikt om het bloeden te stelpen en te voorkomen. Een primer op waterbasis is niet geschikt, gezien deze primer net als de watergedragen Chalk Paint de vlekken zal doorgeven.

  • Testen: Het is altijd verstandig om een klein testgebied te schilderen voordat je de volledige oppervlakte behandelt. Hierdoor kun je controleren of er bloeding optreedt en kun je de juiste stappen nemen om het probleem aan te pakken voordat je verder gaat.

  • Het is belangrijk op te merken dat bloeden soms moeilijk volledig te voorkomen is, vooral op oppervlakken met hoge tanninegehaltes. In sommige gevallen kan het nodig zijn om meerdere lagen primer aan te brengen of speciale bloedingsblokkerproducten te gebruiken om het probleem op te lossen.
Terug naar blog